Bélkő hegy

Kevés település büszkélkedhet olyan különleges és lenyűgöző „háttérrel”, mint Bélapátfalva. A Bélkő hegy fehér mészkősziklái százmillió évvel ezelőtt emelkedtek ki az eltűnő őstengerből.
A hegy szolgáltatta a bélapátfalvai cementgyár számára a cementgyártáshoz szükséges alapanyagot, a bányászatnak köszöntheti a mai, lépcsőzetes sziklás arculatát. „A homlokát ráncoló hegy”- ahogy Szabó Magda írónő ittjártakor fogalmazott – a település egész hangulatát meghatározza.

A ciszterci apátságtól indulva, a kanyargós szerpentinen – tanösvényen – haladva jutunk el a 815 m magasan fekvő kilátóhoz. Az 5 km hosszú, 7 állomásra felfűzött tanösvény bejárásához, az ismertető táblák megtekintéséhez 2-3 óra szükséges. A tanösvény a Bélkő környékének kultúrtörténetét, a hegy földtani felépítését, növénytársulásait és a sziklagyepek védett növény – és állatvilágát bemutató komplex-típusú tanösvény.
A hegy tetejére érve páratlan látvány – Magyarország egyik legszebb panorámája – tárul elénk, tiszta időben akár a Tiszáig és a Tátráig is ellátni. A bányaterület, mint holdbéli táj mutatja magát – olyan érzés fog el bennünket a különleges sziklák között, mintha nem is a saját bolygónkon lennénk.
Innen a sárga háromszög jelzésű turistaúton lehet tovább kirándulni a Bükk-fennsíkra, Szilvásváradra, Felsőtárkányba, Szarvaskőre vagy vissza Bélapátfalvára. A magasba törő, éles peremű, változatos formájú és színű sziklák tövében védett növények élnek. Hazánkban egyedül itt található meg a fokozottan védett szirti pereszlény, és az országosan csak két másik helyszínről ismert, fokozottan védett korai szegfű és a magyarföldi husáng.

A Bükk-fennsíkból félszigetszerűen kinyúló Bélkő gerincén két növényföldrajzi körzet – a Délnyugati-Bükk és az Északi-Bükk – határa húzódik. Ennek megfelelően mindkét növényföldrajzi tartomány jellemző növényfajai megtalálhatók a mészkősziklán.

A hegy zoológiai értékeihez tartozik többek között a türkiz boglárka, több védett hüllőfaj, mint a lábatlan gyík, az erdei sikló vagy a rézsikló. A madarak közül a legjellegzetesebb faj a bajszos sármány, a feketeharkály, vagy a fokozottan védett, alkalmanként előforduló fehérhátú harkály. A Bélkőn található földalatti üregek, bányavágatok ideális élőhelyei több denevérfajnak.

A tanösvény állomásai:

  1. Ciszterci apátság
  2. Bükkerdő
  3. János-hegy
  4. Vasbánya-oldal
  5. Pala-bánya
  6. Szász-bérc
  7. A Bélkő csúcsa.

A Bélkő hegy a túrázást kedvelőknek minden évszakban kihagyhatatlan útvonal – hódítsátok meg, és meglátjátok, a sok látnivaló, és a csodálatos panoráma megéri a fáradtságot.

 

KÉPEK

Pár kép kedvcsinálónak környékünkről!

Megtetszett környékünk? Foglalj nálunk most!